een kort lesje huis bouwen in Madagaskar
Door: ilse
Blijf op de hoogte en volg Ilse
16 Oktober 2009 | Madagascar, Antananarivo
Dan graaf je de fundering, of liever gezegd, dan laat je iemand de fundering graven. In het droge seizoen zijn er genoeg boeren die dat willen doen. Daar stort je vervolgens stenen en cement in. Dat cement moet gemengd worden met zand. Omdat dat zand verderop in de rivier de goede structuur heeft haal je het daar met je pickup truck vandaan (ongeveer 8 kuub).
Dan wordt van hout een structuur gebouwd, dat hout kun je bij special houtbedrijfjes halen (iets meer dan een euro voor een paal van 2,5 meter) maar dat kun je ook bij een bevriende chinees weghalen die gaat verhuizen en zijn houten meubelen niet meer nodig heeft. Nog goedkoper. De structuur wordt met bakstenen ingevuld. De bakstenen maak je uiteraard zelf. Dat doe je door met klei en water een steen te knutselen en die vervolgens te bakken. Lees: vuur naast te stoken.
Het kan ook zo zijn dat je al een huis hebt dat verbouwd moet worden. Bijvoorbeeld omdat de tweede verdieping slechts een halve meter hoog is. Dat kan ook. Men lift hier eenvoudigweg het dak op en plakt er wat extra bakstenen tussen. Bekleedt het dak vervolgens met wat bundles gras en je hebt een (bijna) waterdicht geheel.
Mochten we het gevoel hebben dat de tweede verdieping niet genoeg draagkracht heeft moeten we deze verstevigen. Dat is ook geen probleem: Men neme een aantal houten palen en plaatst die van de ene muur naar de andere. Dit is ook vrij eenvoudig want de bakstenen kun je zo wegbikken om plaats te maken voor de palen. Doe vooral geen moeite om het uit te meten. De palen zijn toch krom. Past het niet dan bik je gewoon wat meer stenen weg. Op deze palen die overdwars over het huis lopen legt men dan planken, bij voorkeur die uit het huis van de chinees. Op de vloer legt men een mat van gevlochten stro.
De muren van het huis worden professioneel gestuct met een mengsel van zand, aarde, water en koeiepoep. Dit schijnt muggenwerend te werken.
Laat wat bamboemeubeltjes maken (ongeveer 10 euro per stuk) en we hebben een traditioneel Malagasy huisje.
Op deze manier knutselt iedereen hier zo een huis in elkaar. Dat moet ook wel want aannemers zijn er niet echt. Mensen moeten hier alles zelf doen want voorzieningen zijn er gewoon niet. Heb je een huis nodig dan bouw je dat. Is je auto/fiets/ossewagen stuk dan moet je dat zelf repareren. (Onderdelen zijn hier schaars dus een beetje improviseren is noodzakelijk. ) Als mensen hier ziek zijn wordt hier nog veelvuldig gebruik gemaakt van geneeskrachtige planten, uiteraard zelf gezocht en geplukt. Men kan Madagaskar een onderontwikkeld land vinden maar mensen weten hier toch een stuk beter zichzelf te onderhouden dan in Nederland.
18 Oktober 2009 - 16:09
Bregje:
Zo, t klinkt alsof je er verstand van hebt, wil je ook voor mij een huisje bouwen? Zit hier in Brussel met 40 man op een verdieping en 1 keuken :S. Ook redelijk primitief ;) -
22 Oktober 2009 - 17:59
Hoi Ilse :
en hoe gaat het met jou ik hoop dat jij weer heel in nederland komt en groetjes johan reijmer -
02 November 2009 - 21:43
Theovanhaaren:
Het maakt wel indruk zoals je je in die andere
wereld beweegt. Succes met taal, onderwijs en
'gewoon'leven. We zijn
benieuwd naar je verslag.
Alle goeds, groeten aan
Yvon en Annelie. -
19 November 2009 - 08:06
Piet Sanders:
Ilse,
Leuk verhaal.
Geweldig wat je doet.
Zo te lezen verveel jij je daar zeker niet.
Het zal een geweldige ervaring worden.
Veel succes.
Piet Sanders / Hovuma Magazijnstellingen BV -
25 November 2009 - 14:10
Anne:
Hey Ilse,
Is je huisje ondertussen al af? Hoe is het daar nu? Hoop dat alles naar wens is :)
xxx Anne -
26 November 2009 - 15:52
Lisa:
Ilse!! Tijd voor een update :p Hoe is het daar?! Vermaak je je nog wel? Vast wel :) Ik vind het er iig allemaal prachtig uitzien, wil ook wel zo'n huisje! Geniet ervan meid! Xx