Mila mianatra tsara ny teny malagasy aho
Door: ilse
Blijf op de hoogte en volg Ilse
01 Oktober 2009 | Madagascar, Antananarivo
Ondertussen gaat de bouw van het gemeenschapshuis gestaag verder. Ze zijn nu de fundering erin aan het leggen. Dat doen ze met grote stenen en enorm veel cement. Een paar keer per week rijden we erheen met nieuwe zakken cement uit de stad. Die zakken wegen 50 kg per stuk dus dat laat ik lekker die mannen doen, maar verder help ik zoveel mogelijk mee. Woensdag zijn we zand gaan halen uit de rivier. In totaal hadden ze zo'n 6 kuub nodig dus daar moesten we een aantal keer voor op en neer rijden. De kinderen van het dorp vinden het prachtig om mij, een westerse vrouw, zand te zien sjouwen. We hadden de emmers waarmee we het zand in de truck laden bij de rivier laten liggen en toen we terugkwamen hadden de kinderen ze al voor ons gevuld met zand, de kleine voetafdrukjes stonden er nog in. Morgen gaan we weer terug om meer cement te brengen.
Verder gaat het hier zijn gangetje in Tana. Gisteren was er een half uur geen stroom. Normaalste zaak van de wereld hier. Het is nu namelijk de droge periode dus staat er niet genoeg water achter de stuwdam. Omdat er dan niet genoeg stroom opgewekt kan worden krijgt om de beurt een deel van Tana geen stroom. Mensen weten dat hier ook en hebben allemaal kaarsen in huis. Sommige mensen gebruiken hier ook de accu's van auto's als persoonlijke stroomvoorziening. Die kun je opladen bij de kraampjes in de stad en dan heb je weer een paar dagen stroom.
Vandaag heeft Yvon een Malagasy lekkernij gekookt: tong van een zebu. Toen ik vroeg wat ze eigenlijk met de hoofden deden (ik had op straat mensen gezien die een kar vol zebukoppen bij zich hadden) zei hij dat de hersenen lekkere soep maakte... Gelukkig valt het hier in Tana nog wel mee. Maar het schijnt dat ze in Madagascar ook dol zijn op een stukje slang, sprinkhaan of worm. Ik kan dus nog wel meer lekkernijen verwachten.
owja: ik heb nu een malagasy telefoonnummer, inclusief telefoon met menu in het malagasy :-S
00261343187166
dus iedereen die me wil smsen of bellen (en daar een hele hoop beltegoed voor over heeft) mag dat altijd doen...
Veloma!
09 Oktober 2009 - 19:14
Gerda:
Hallo Ilse, gaat alles goed daar in dat verre land?
Ik wil je vast feliciteren met je verjaardag morgen.
Ik zal er een lekker koud wijntje opnemen. Het gaat je goed. Liefs Gerda -
12 Oktober 2009 - 21:42
Es:
Dag Ilsjechocofielsje,
Wauw wat een verhalen al zeg, maar dat had ik niet verwacht haha! Echt wel raar hoor het idee dat je daar nu zit. Wat is een zebu? een soort zebra-hert?
Hoe was je verjaardag afgelopen zaterdag? Ik heb nog aan je gedacht hoor. Hebben ze je daar nog een beetje verwent? Een blokje chocolade misschien? gna gna of is dat daar niet?
Met mij alles goed hoor, had afgelopen weekend bijna een naaktratje gekocht. Ja dat mens van de dierenwinkel zette hem op m'n schouder en het diertje liep werkelijk OVERAL en was echt TE schattig. Ik had Melf heel lief aangekeken en het ratje keek ook heel lief... en toen... en toen... toen kwamen zijn brute woorden "Je kunt niet ooik nog een ratje nemen nu hoor" :( Jammer, maar hij heeft wel gelijk. Met pijn in m'n hart (en veel moeite:P) heeft Melf t ratje van mij 'afgepakt' en aan de vrouw van de winkel terug gegeven (na bijna een half uur haha). Goed nou heel veel plezier daar, geen gekko's vangen en ben benieuwd naar de volgende foto's als je huuske af is.
Kussssss